Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd ställning nationellt och internationellt inom forskning och utbildning. Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi är en dynamisk och gränsöverskridande miljö i vilken mångsidig forskning bedrivs, bland annat utifrån akademins minoritetsprofilering.
Åbo Akademi söker en universitetslärare i religionsvetenskap för tiden 1.1.2024-30.6.2024 med placering vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi (FHPT) i Åbo. Anställningen är ett vikariat.
Ämnet religionsvetenskap vid Åbo Akademi erbjuder en liten men livaktig undervisnings- och forskningsmiljö. Den fastanställda personalen består av en professor och två universitetslektorer. Flera postdoktorala forskare är knutna till ämnet, liksom ett drygt tjugotal aktiva doktorander. Studier i ämnet bedrivs med sikte på filosofie- eller teologieexamina. Dessutom ingår i utbildningsansvaret även del i det engelskspråkiga magisterprogrammet Social Exclusion.
Läs mera om ämnet på https://www.abo.fi/amnen/religionsvetenskap/
BEFATTNINGSBESKRIVNING
Till universitetslärarens arbetsuppgifter hör i huvudsak undervisning och handledning inom följande områden:
- Koordinering av samt delansvar för undervisningen inom kursen Humanvetenskapliga metoder (gemensam kurs inom utbildningsprogrammet i kultur historia och filosofi).
- Undervisning i kristendomen ur ett religionsvetenskapligt perspektiv.
- Handledning- och examination av självstudiekurser i islam, hinduism och buddhism, antikens religioner samt religionspsykologi.
- Deltagande i handledning av magisteravhandlingar i religionsvetenskap samt inom magisterprogrammet Social Exclusion.
Universitetsläraren ska därtill ha en aktiv roll i undervisningsplaneringen. I uppgifterna ingår också att agera egenlärare för studerande inom utbildningslinjen i teologi med religionsvetenskap som huvudämne samt i den pedagogiska utvecklingen av utbildningsprogrammet i sin helhet. Till universitetslärarens uppgifter hör även i mindre utsträckning forskning. Universitetsläraren bidrar därigenom till att utveckla den existerande forskningsmiljön.
Universitetsläraren har ett stort utbildningsansvar med mycket kontaktundervisning. För att framgångsrikt kunna utföra arbetsuppgifterna bör läraren vara aktiv och delaktig i undervisnings- och forskningsmiljön på campus i Åbo.
Universitetslärare omfattas av systemet med helhetsarbetstid om 1612 timmar per år.
Arbetsuppgifterna definieras närmare i en årlig arbetsplan.
BEHÖRIGHETSVILLKOR OCH BEDÖMNING
Av universitetsläraren krävs enligt Instruktion för personal (1.4.2022) högre högskoleexamen i undervisningsämnet eller i närliggande ämne samt undervisningsförmåga.
Arbetsuppgifterna som universitetslärare i religionsvetenskap förutsätter därtill undervisnings- och forskningserfarenhet inom ämnet.
Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande kriterier i den nedan prioriterade ordningen:
- Pedagogisk kompetens (50 %), bl.a. undervisnings- och handledningserfarenhet inom ämnesområdet, erfarenhet av undervisningsplanering och -utveckling, universitetspedagogiska studier eller motsvarande.
- Vetenskaplig kompetens (30 %), vilket kan innefatta forskningsmeriter såsom vetenskapliga publikationer på området och forskarstudier.
- Interaktiv kompetens (20 %), inklusive god förmåga till kollegialt samarbete och ämnesövergripande samarbete, erfarenhet av samverkan med det övriga samhället samt deltagande i internationell verksamhet inom ens område och administrativ förmåga.
Anställning görs efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential i relation till den sökandes förutsättningar att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.
Vid nyanställning tillämpas prövotid.
ALLMÄNNA SPRÅKKRAV
Undervisnings- och examensspråket vid Åbo Akademi är svenska. Undervisningen ges på svenska.
Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt i Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010).
LÖN
Lönen för en universitetslärare följer kravnivå 5 för undervisande och forskande personal i universitetens lönesystem. Därtill kommer en på prestationer baserad individuell lönedel.
ANSÖKAN
Ansökan inlämnas i det elektroniska ansökningsformuläret nedan (www.abo.fi/rekrytering) senast 4.12.2023, kl. 15.00 (finsk tid). Se närmare anvisningar för stöd med elektronisk ansökan: https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/anvisningar-for-sokande-till-undervisnings-och-forskningsuppdrag/
Sökande kan inbjudas till intervju.
Till ansökan fogas följande bilagor:
- Ansökningsbrev med en redogörelse på de mest relevanta erfarenheterna för uppdraget (högst 2 s.)
- CV, enligt modell av Forskningsetiska delegationen i Finland, TENK: https://tenk.fi/sv/anvisningar-och-material/modell-till-meritforteckning-forskare, inklusive en publikationsförteckning i vilken de viktigaste publikationerna framgår
- Pedagogisk portfölj: http://web.abo.fi/befattningar/Pedagogisk_portfolj2021.pdf
- Kopia på examensbetyg och eventuella andra intyg för att styrka behörigheten (t.ex. språkintyg, intyg över pedagogiska studier)
- Kontaktuppgifter till två referenser.
INFORMATION
Närmare information om befattningen ges av professor Marcus Moberg, e-post: marcus.moberg[a]abo.fi eller (om ansökningsprocessen) HR-specialist Jenni Kronqvist, e-post: jenni.kronqvist[a]abo.fi.
Åbo Akademi arbetar aktivt för en jämn könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.
$ads={1}